Geschreven door 12:09 Ondernemen

De voordelen van factoring op een rijtje

Heb jij een eigen bedrijf en heb je geregeld klanten die te laat betalen? Dit is natuurlijk super vervelend, want op deze manier heb je geen beschikking over al je financiële middelen op het moment dat je ze nodig hebt. Bovendien kost het je veel tijd en gedoe om deze klant er constant aan te herinneren dat de betaling nog openstaat. Deze tijd kun je natuurlijk beter steken in andere zaken, die jou helpen je bedrijf te laten groeien. Gelukkig is er voor al deze openstaande facturen een oplossing, namelijk in de vorm van factoring.

Wat is factoring precies?

Factoring is het uitbesteden van je facturen aan een andere partij. Je ‘verkoopt’ in principe de factuur, en krijgt daar een lager bedrag voor dan de originele prijs van deze factuur. Soms betaal je een bepaald percentage, in andere gevallen is het een vast bedrag per factuur. Dit is afhankelijk van de werkwijze van het betreffende factoring bedrijf. Bij Factoringmaatschappij The Blue Factor hebben ze diverse oplossingen, en werken ze zowel met grote als kleine bedrijven. Je kunt daar dus zowel factoring zzp uitbesteden als zeer grote facturen voor multinationals verkopen. The Blue factor betaalt jou vervolgens direct het afgesproken bedrag, en daarna is het aan hen om het originele factuurbedrag bij jouw klant te innen. Dit heeft ontzettend veel voordelen voor jou als ondernemer. Welke dat zijn lees je hieronder.

Nooit meer wachten op je geld

Misschien wel het grootste voordeel aan factoring is dat jij nooit meer hoeft te wachten op je geld. Op het moment dat jij een factuur opstelt en deze naar het factoring bedrijf stuurt krijg je direct uitbetaald. Je bent dus niet meer afhankelijk van wanneer de klant betaalt, want dat is het probleem van het factoring bedrijf. Daardoor beschik je altijd direct over je geld, en loop je bovendien niet het risico dat de klant überhaupt niet betaalt. Als dat het geval is dan is het aan het factoring bedrijf om achter de betaling aan te gaan, en ook het risico van het volledig uitblijven van een betaling is voor hen. Daar betaal je ze dan ook voor, want factoring zzp uitbesteden is niet gratis.

Een positieve relatie met de klant

Voel jij je altijd bezwaard om bij een klant aan te kloppen met het verzoek of deze de factuur wil voldoen? Logisch, want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk positief klantcontact, en geen ongemakkelijke situaties creëren. Zodra je het factoringbedrijf echter de afhandeling laat doen hoef jij er zelf niet meer achteraan, en kun je je richten op de fijne samenwerking die je met de klant hebt.

Zekerheid over je cashflow

Of je nu net start met ondernemen of een reeds doorgewinterde ondernemer bent, je wilt te allen tijde zekerheid over je cashflow. Met factoring krijg je die direct. Je inkomsten zijn dus gegarandeerd, wat vooral prettig is als jij aankopen moet doen om iets aan klanten te kunnen leveren. Zo steek je jezelf niet in de schulden, en verklein je de financiële risico’s van dit soort samenwerkingen.

Close