Geschreven door 11:48 Familierecht

Erfgenamen bijstaan tijdens nalatenschap

Als er iemand komt te overlijden komt er veel geregel bij kijken. De eerste stap is natuurlijk het regelen van de uitvaart. De begrafenis of de crematie. De tweede stap is is de nalatenschap wat geregeld moet worden. Hier is vaak een verklaring van erfrecht voor nodig. Dat is een document waarin de notaris duidelijk maakt wie de overledene precies is, wat de testament inhoudt en welke erfgenamen er zijn. Ook een eventuele executeur staat in de verklaring van erfrecht. Uw Vereffenaar kan u bijstaan bij het vereffenen van een nalatenschap.

Verklaring van erfrecht

Het zou kunnen voorkomen dat je te maken krijgt met de verklaring van erfrecht. Deze heb je in veel gevallen nodig wanneer de overledene over een testament beschikt. Ben je de erfgenaam, dan zul je moeten kunnen bewijzen dat jij de juiste bevoegdheid hebt om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bankrekening of om een eigendom te kunnen verkopen. Omdat het juridisch allemaal moeilijk in elkaar steekt is het aan te raden om te overleggen met een notaris.

Mogelijkheden wanneer je erft

Is het zo dat je een erfgenaam bent dan kun je een nalatenschap erven. Of je dit daadwerkelijk wilt is aan jou. Je hebt ook het recht om een nalatenschap te verwerpen. Besluit je om akkoord te gaan dan wordt jij automatisch eigenaar van alle bezittingen die de overledene bezat. Denk aan bijvoorbeeld een woning en een auto. Hou er rekening mee dat eventuele schulden ook voor jouw rekening komen als je aanvaard. Als er meer schulden zijn dan waarde kun je kiezen om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Je hebt dan het recht om bezittingen na aftrek van de schulden. Die schulden hoef jij op dat moment niet te betalen.

Erven en belastingen

Als je een nalatenschap erft krijg je ook te maken met de Belastingdienst. Wanneer de erfenis gaat om een klein bedrag kun je deze belastingvrij ontvangen. Voor actuele informatie hierover kun je het best de officiële website van de belastingdienst raadplegen of telefonisch contact opnemen. Bij bedragen waar wel belasting betaalt over moet worden noemen we erfbelasting. Hoeveel dit bedraagt is afhankelijk van de situatie. Kinderen betalen bijvoorbeeld een stuk minder als volwassenen.

Close